maandag 16 augustus 2021

Agenda 19 augustus t/m 1 september.

Het is er hier in de Nièvre dan toch van gekomen, we hebben 4 dagen achtereen 31 graden aangetikt, de eerste keer deze zomer, want zowel in juni als juli hebben we dat niet gehaald, voor mij des te beter, ik vond die 4 dagen lang genoeg, alhoewel het natuurlijk helemaal niets voorstelde vergeleken bij de afgelopen 3 jaar.
Gisteren was ik dus ook bepaald niet ongelukkig met de schamele 21 graden, van de ene op de andere dag 10 eraf, een lekker temperatuurtje om er flink tegenaan te gaan in de tuin.

Het is vast en zeker niemand ontgaan dat veel tomaten en aardappels dit jaar aangetast zijn door de gevreesde aardappelziekte Phytophthora, in de kas hebben mijn tomaten daar geen last van, maar uit voorzorg heb ik alle bovenste trossen die het glas raken toch maar met een touwtje naar beneden gebogen.

De maan gaat donderdag 19 weer stijgen, en er valt best nog het een en ander te zaaien!  

Donderdag 19 en vrijdag 20 (tot 9.22) graan/fruitdagen.
Zomerappels en peren oogsten. Eventueel in de kas courgettes zaaien. Tomatenbladeren die teveel zonlicht wegnemen van de trossen weghalen en tevens tomaten blijven dieven. Dit geldt ook voor de druiven. De zon heeft zich dit jaar toch minder vaak laten zien en het is flink kouder geweest dan vorig jaar, dus kunnen deze vruchten alle zon die er nog gaat schijnen heel goed gebruiken.

Vrijdag 20 (vanaf 9.22) en zaterdag 21 worteldagen.
Ramenas zaaien. In de wat mildere streken uien zaaien. Prei zaaien, deze kan dan in mei geoogst worden.

Zondag 22, maanadag 23 en dinsdag 24 (tot 15.54) bloemdagen.
Tweejarigen zoals papaver, slaapmutsen, juffertje in 't groen, stokrozen en vingerhoedskruid zaaien. Ook is het mogelijk om nu nog dille en koriander te zaaien, ze worden dan wel niet zo groot, dan is dat maar zo, ik gebruik gewoon de zaden van de uitgebloeide dille en koriander. Zaad verzamelen van uitgebloeide bloemen, zelf heb ik al heel veel zaad van bijvoorbeeld goudsbloemen, riddersporen, cosmea en korenbloemen, en van de dille en koriander natuurlijk!

Dinsdag 24 (vanaf 15.54), woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 (tot 15.46) bladdagen.
Bladgroenten zoals veldsla, raapstelen, rucola, groenlof en roodlof zaaien. De veldsla van vorig jaar heb ik van 't voorjaar laten doorschieten en die heeft zich inmiddels flink uitgezaaid, dus denk ik erover die volgende maand te gaan verspenen, ik heb dat vaker gedaan als het in de rij heel ongelijk opgekomen was, dan heb je bijvoorbeeld een stukje alles heel dicht op elkaar en dan weer een stukje niets, en uit ervaring weet ik dat die verplante veldsla heel groot wordt.

Courgettes staan bekend als warmteminnend, maar vorig jaar  kreeg ik 'm buiten helemaal niet aan de gang, terwijl hij nu tegen de klippen opgroeit, ik heb de bovenkant van de plant op de foto gezet en dat stuk betonijzer waar hij tegenaan groeit is zeker 2 meter hoog, ik leid 'm nu maar weer naar beneden, hoger laten groeien gaat nu eenmaal niet!

Vrijdag 27 (vanaf 15.46) en zaterdag 28 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 19 en 20 augustus.

Zondag 29, maandag 30 en dinsdag 31 augustus worteldagen.
Zie hierboven 20 en 21 augustus.

Woensdag 1 september bloemdag.
Plak deze dag maar aan de volgende dalende maan, Het is nog steeds de ideale tijd om te stekken, knip takjes van zo'n cm.of 12 van bijvoorbeeld lavendel, salie, hortensia, gaura, geranium, haal de onderste blaadjes eraf en de top, steek ze in potgrond vermengd met wat zand, eventueel een plastic zakjes erover, wacht een week of twee tot het geworteld is, verpotten in een groter potje met nieuwe grond, volgend voorjaar in de tuin zetten. Vaak doe ik hier helemaal geen moeite voor en steek ik de takjes gewoon in de grond, ergens waar 's winters ook een beetje schaduw is, ik kijk er dan helemaal niet meer naar om en kijk het jaar erop dan wel wat ervan terecht gekomen is. Neem maar van mij aan dat deze methode goed werkt en het is gratis en voor niks.

Let op!
Maandag 30 augustus niet tuinieren voor 12.20 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.  

Geen opmerkingen: