woensdag 22 mei 2024

Agenda 26 mei t/m 7 juni.

In Nederland valt er veel regen, maar hier ook hoor. T/m zondag 19 mei kon ik 80 mm noteren, dat vond ik al veel, want vorig jaar viel er in de hele maand mei slechts 57 mm. De weergoden vonden  80 toch een beetje minnetjes, dus werden gisteren en eergisteren de sluizen letterlijk open gezet. Maandagmiddag in één klap 30 mm, 's avonds kwam daar nog eens 10 mm bij. Oké dacht ik prima voor de drinkwatervoorziening, want de afgelopen 5 jaar begonnen we de zomer al met een tekort en in het zuiden van Frankrijk is dat nog veel erger! Gisteren viel er in twee keer 10 mm en dat betekent dus dat we nu op 140 mm zitten, de moeite dus! Vandaag bleef het overdag droog en heb ik nog lekker buiten, nou ja in de kas kunnen werken, want de grond is laten we het zachtjes uitdrukken nogal doorweekt. Overigens zojuist viel er weer een korte flinke bui, maar ik heb nu geen zin meer om te kijken hoeveel dat opgeleverd heeft, morgen is er weer een dag.
Juist vanmorgen las ik in een Franse krant dat alle waterbekkens goed vol zitten en zo beginnen we de zomer dit jaar voor de verandering nu eens niet met een tekort.

De keerzijde van al die regen kun je goed zien aan de rozen, die vinden het maar niks en zien er echt niet uit. Gelukkig bloeien nog niet alle rozen en sommige kunnen er beter tegen dan deze roos Cornelia. Gelukkig is de Corneliaroos er één die zich snel herstelt en vanaf volgende week wordt het warmer en droger.

We gaan dus gewoon vanaf  zondag als de grond weer een beetje opgedroogd is lekker van alles zaaien. Aangezien het hier heuvelachtig is zakt alles wat sneller weg dan in het vlakke Nederland.

Zondag 26 en maandag 27 (tot 20.59) graan/fruitdagen.
Bonen zaaien, in de volle grond, alle soorten: stok, stam, sperzie, snij, pronk. Verder fruitgroenten, zoals komkommer, courgette, pompoenen, augurken en mais zaaien, ook in de volle grond. 

Maandag 27 (vanaf 20.59), dinsdag 28 en woensdag 29 (tot 20.30) worteldagen.
Bieten, winter- en zomerwortels, pastinaak en vroege rammenassoorten zaaien.

Woensdag 29 (vanaf 20.30), donderdag 30 en vrijdag 31 bloemendagen.
Bloemkool en broccoli, ook de spruitvariant zaaien. Tweejarige bloemen zoals akelei, stokrozen, muurbloemen, duizendschoon zaaien. En natuurlijk kunnen ook allerlei éénjarigen lekker uitgestrooid worden.

Zaterdag 1 en zondag 2 juni bladdagen.
Allerlei groen spul zaaien. Sla, snijbiet, rucola, raapstelen, spinazie, groenlof en roodlof zaaien. Ook koolsoorten zoals spruit-, palm- en boeren- kunnen voorgezaaid of direct in de volle grond gezaaid worden. Kruiden zoals peterselie, selderij, bieslook zaaien. Vooral peterselie en selderij zullen nu veel sneller kiemen, omdat de grond al zo lekker opgewarmd is. 

De tuinbonen staan er dit jaar prachtig bij! Ja die hebben geen problemen met stortbuien, tot nu toe zelfs nog geen luis te zien. Ik heb ze al wel getopt om een luizenplaag te voorkomen, maar dat hoeft niet altijd voldoende te zijn. Zo te zien kunnen we volgende week lekker tuinbonen eten.

Maandag 3 en dinsdag 4 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 26 en 27 mei.

Woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 worteldagen.
Zie hierboven 27, 28 en 29 mei.

Let op!
Niet tuinieren 2 juni voor 14.25 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 



  

Geen opmerkingen: