vrijdag 7 juni 2024

8 t/m 22 juni.

De maand mei heeft in totaal 175 mm regen opgeleverd. Dat is een absoluut record hier in de Nièvre. Zelfs in een wintermaand heb ik nog nooit zoveel opgevangen. Een aantal gewassen hebben er totaal geen last van gehad. De tuinbonen, erwten en peulen groeien en bloeien dat het een lieve lust is. Andere jaren plukte in om de dag, maar dit jaar dus elke dag! Andere gewassen zoals de tomaten, komkommers en courgettes hebben het niet bepaald naar hun zin. Afgelopen zondag heeft het nog heel de dag heel lichtjes geregend, het leverde amper wat op, maar nat werd je er natuurlijk wel van. Sinds maandag schijnt de zon en nu zie je ze langzaam opknappen. Dit alles geldt niet voor de kas, daar staan mijn zelfs uitgezaaide tomaten er prima bij, enkele komen tot mijn oksels, dat is ongeveer 1.30 mtr. De komkommers, paprika's en aubergines staan er in de kas ook goed bij. De helft daarvan moet ik nog buiten uitplanten, dat durfde ik eerder nog niet aan, zowel vanwege de kou als de vraatzucht van de slakken. Maar goed de komende dalende maan kan dat spul allemaal naar buiten. Heerlijk vooruitzicht.

Het is zoals elk jaar weer een oranje festijn hier in de tuin. De foto heb ik genomen toen ze nog in de schaduw stonden, maar zo kun je goed zien hoe lichtgevend deze slaapmutsen zijn. Een nadeel, ze zijn enorm reproductief, komt deels omdat ik het teveel moeite vind om alle uitgebloeide bloemen eruit te knippen.

De dalende maan begint morgen 8 juni. Vandaag kunnen er nog wortelgewassen gezaaid worden, maar ook uitgedund of geplant.

Zaterdag 8 en zondag 9 (tot 16.33) bloemdagen.
Zodra het blad van de tulpen en narcissen geel en droog is kan het allemaal worden verwijderd. Staan er teveel tulpen in een groepje bij elkaar (iets waar ik veel last van heb), dan mogen de bollen eruit en kunnen ze gelijk ergens anders de grond in. Ergens op een droge, koele plek bewaren kan ook, maar uit ervaring weet ik dat muizen er gek op zijn en dan kun je aanstaand najaar natuurlijk fluiten naar je tulpen. Voorgezaaide bloemen buiten uitplanten, Evenals broccoli en bloemkool. Vaste planten die te hoog staan kunnen nu nog flink teruggesnoeid worden. Doe dit voor de langste dag. Eventueel bloemstruiken stekken.

Zondag 9 (vanaf 16.33) en maandag 10 bladdagen.
Allerlei bladgroenten zoals kropsla, snijsla, snijbiet, nieuwzeelandse spinazie, koolplanten buiten in de volle grond zetten. Gras maaien en heggen snoeien. Groenblijvende struiken zoals buxus (voor zover die nog leven) snoeien. Doe dit wel op een bewolkte dag, want de zon kan er lekker op inbranden.
Voorgezaaide kruiden zoals basilicum, peterselie, snijselderij enz buiten uitplanten.

Dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 graan/fruitdagen.
Appels en peren uitdunnen. Haal van de eerste de binnenste eruit en van de tweede de buitenste. Komkommers, paprika's, aubergines, tomaten, courgettes, meloenen, augurken buiten uitplanten. De tomaten dieven en van de druivenstruiken de lange ranken afknippen, tot 2 bladeren na een tros.

Vrijdag 14, zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 worteldagen.
Vroege aardappels oogsten, voor zover dit mogelijk is natuurlijk, want na al die kou en regen denk ik dat ze beter nog even kunnen doorgroeien. De voorgezaaide prei eruit trekken en een paar dagen laten liggen om van de preimot af te komen. Daarna zowel de wortels als het blad snoeien en uitplanten. Wortels, schorseneren, pastinaak en witlof uitdunnen.

Toen wij hier, nu 15 jaar geleden, definitief gingen wonen, groeiden er alleen maar orchideeën op een hoger gelegen pad in het het bos. Gedurende de jaren dat ik onze hond Shaffy uitliet zag ik er steeds meer verschijnen op een lager pad, en later weer lager bij ons in het dorp. Lastig als ze in het gras staan, want ze zijn beschermd, dat betekent er een beetje omheen maaien. Maar gelukkig zijn er ook die zich nestelen in de borders, zoals deze bijenorchis, die ik overigens de allermooiste vind. 

Dinsdag 18 en woensdag 19 (tot 18.59) bloemendagen.
Zie hierboven 8 en 9 juni.

Woensdag 19 (vanaf 18.59), donderdag 20 en vrijdag 21 (tot 19.25) bladdagen.
Zie hierboven 9 en 10 juni.

Vrijdag 21 (tot 19.25) en zaterdag 22 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 11, 12 en 13 juni. Verder deze dag bij de volgende stijgende maan voegen en bonen en courgettes zaaien. Stokbonen kan nog net, stambonen kunnen nu zeker nog.

Let op!
Niet tuinieren 14 juni tussen 10.30 en 20.40 uur en 15 juni niet na 17.10 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.





Geen opmerkingen: