woensdag 17 juli 2024

Agenda 19 t/m 31 juli

De afgelopen twee weken is er beduidend minder regen gevallen, tot nu toe deze maand juli 30 mm.
Andere jaren zou de tuin smachten naar regen. Maar andere jaren begonnen we de zomer vaak met droogte en dat is nu beslist niet het geval. Een week geleden bijvoorbeeld heb ik slaplantjes in de volle grond gezet en er een beetje water bij gegoten, daarna niet meer en ze staan er prima bij, groeien, zeg maar,  als kool. 

Op de foto hiernaast een hele berg met takken uit de vijgenboom. Die staan bekend om hun groeikracht, maar door alle regenval van de afgelopen maanden was het helemaal uit de hand gelopen. Dus heb ik mezelf eens lekker uitgeleefd en er zeker een kwart uitgehaald, jammer van alle vijgen natuurlijk die er in hingen, maar soms moet je streng zijn.

We hebben nog twee dalende dagen, bladdagen en dan gaat de maan weer stijgen. En ook in juli kan er nog gezaaid worden.

Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (tot 12.06) graan/fruitdagen.
Stamboontjes, courgettes en pompoenen direct in de volle grond zaaien.

Zondag 21 (vanaf 12.06), maandag 22 en dinsdag 23 (tot 9.48) worteldagen.
Winterwortels, ramenas en koolrabi en knollen zaaien. Ramenas kan ook nog later in het seizoen, maar voor de wortels is echt de laatste maand om dit te doen.

Dinsdag 23 (vanaf 9.48) en woensdag 24 bloemdagen.
Tweejarigen zoals vergeet-mij-nietjes, violen, judaspenning, stokrozen, akeleien, madeliefjes zaaien.
Maar éénjarigen zaaien kan ook nog! Ik heb regelmatig de tweede helft van juli zonnebloemen- en zinniazaad over de grond gestrooid en het is altijd opgekomen en ook nog gaan bloeien.

Donderdag 25, vrijdag 26, en zaterdag 27 (tot 18.55) bladdagen.
Voor andijvie zaaien is het wellicht een beetje laat, maar het is het proberen waard, als het lang warm blijft kan dat nog best wat worden. Verder bijvoorbeeld op de plek waar de erwten, peulen en tuinbonen stonden, veldsla zaaien. Dit kan natuurlijk ook nog in augustus en september. Raapstelen, rucola, paksoy en chinese kool zaaien.

In de éénjarigenrand staan een heleboel dahlia's. De laatste jaren blijven ze 's winters gewoon in de grond zitten. Dus dat is een vast aspect. Veel bloemen zaaien zich uit en komen dan gewoon ergens terecht. Je weet van tevoren niet waar. En dan krijg je vaak van die mooie combinaties zoals hier op de foto. De ridderspoor Earl Grey is naast de dahlia Bisshop of Dover gaan staan en het is zo mooi. Elke keer als ik er langs loop blijf ik even staan.

Zaterdag 27 (vanaf 18.55), zondag 28 en maandag 29 (tot 16.21) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 19, 20 en 21 juli.

Maandag 29 (vanaf 16.21), dinsdag 30 en woensdag 31 worteldagen.
Zie hierboven 21, 22 en 23 juli.

Let op!
Niet tuinieren 24 juli voor 12.45 uur en 26 juli niet voor 12.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

Geen opmerkingen: