zaterdag 13 mei 2017

Agenda 15 t/m 27 mei.

Half mei alweer, de ijsheiligen hebben zich koest gehouden, tenminste op de dagen dat ze er horen te zijn, 10/11 en 12 mei, of is het 11/12 en 13 mei? Enfin niet van belang, ze waren hier eind april en toen hebben ze, zoals ik in m'n vorige blog al schreef, behoorlijk toegeslagen, geen kers en pruim meer te zien en een heleboel notenbomen zien er ook niet meer zo gaaf uit, vreemd genoeg niet allemaal, vanuit ons dorp hebben we 3 uitvalswegen waarlangs allemaal notenbomen staan, langs 2 uitvalswegen zijn ze allemaal bruin en langs die ene nu juist niet, vreemd, ze staan allemaal in open landschap, dus dat kan het niet zijn, langs bosranden zie je ze ook en ja daar staan ze vaak beschut, dus...... maar ja volgend jaar weer een kans!
Afgelopen dalende maan heb ik alle dahlia's buiten gezet, en ik denk dat er deze maand al een aantal gaan bloeien, het werd trouwens hoog tijd dat ze de kas uitgingen want sommige tomatenplanten stonden wel een beetje erg beschut, die waren dus erg opgelucht toen ze eindelijk een beetje licht kregen, ze schoten gelijk de lucht in, ook de basilicum die ik een week of 3 geleden gezaaid heb kwam ineens boven de grond uit. Volgend jaar ga ik de dahlia's die het eerst hun neuzen laten zien, in potten zetten, dan kunnen die overdag naar buiten en krijgen de tomaten tenminste licht en lucht, 's nachts kunnen die potten dan wel weer naar binnen.
Behalve die dahlia's hebben alle potplanten inmiddels nieuwe grond, heb ik alle bedden in de groentetuin schoon, zodat ik in bonen, koolsoorten, bieten, venkel en winterwortelen kan gaan zaaien, zijn de aardappels aangeaard, sommige fruitgroenten in de volle grond gezet, courgettes, enkele paprika's, 2 aubergines en 2 pompoenen, de meeste paprika's en aubergines staan in de kas, zoals ook de meloenen, komkommers en tomaten.
De grasranden zijn ook weer allemaal gedaan, dank zij de regen die hier sinds vorig weekend eindelijk ging vallen, want ik moet er met m'n spa natuurlijk wel door kunnen, ook de éénjarigenrand is schoongemaakt, ik heb er een heleboel goudsbloemen en bolderikken uitgetrokken, de graszand erlangs ligt helemaal vol, volgende week ga ik daar met de grasmaaier overheen, daartussen ga ik volgende week tijdens de bloemdagen van alles zaaien.

En paar jaar geleden is er hier in de tuin heel veel grond verzet, op een groot oppervlak is het vaak moeilijk in te schatten hoe dat uitkomt, enfin mijn echtgenoot kwam grond tekort, dus bedacht hij een keermuurtje, dat zag ik natuurlijk wel zitten! Het muurtje is inmiddels volwassen, allerlei kruipers zoals tijm, zeepkruid en die grijsbladige (ik vergeet altijd de naam) met die witte bloempjes concurreren elkaar dat het een lieve lust is, het is zo schattig!
Elke dag sta ik er wel even een poosje naar te kijken.

Goed, maandag gaat de maan weer stijgen en kunnen we ons helemaal uitleven met allerlei zaden, zowel in de groente- als in de bloementuin.

Maandag 15 en dinsdag 16 (tot 20.36) graan/fruitdagen.
Voor de laatste keer erwten en peulen zaaien, stam- stok- spercie- pronk- en snijbonen buiten zaaien, courgettes, augurken en pompoenen buiten zaaien, wat de andere fruitgroenten betreft is dat een beetje laat.

Dinsdag 16 (vanaf 20.36), woensdag 17 en donderdag 18 worteldagen.
Zomer- en winterwortelen zaaien, bieten, venkel, meiknollen, prei en witlof zaaien.

Vrijdag 19 en zaterdag 20 bloemdagen.
Alle éénjarigen die je leuk vindt in de volle grond zaaien.

Zondag 21, maandag 22 en dinsdag 23 bladdagen.
Allerlei bladgroenten zaaien, de bladdagen staan in het teken van de vis en dat is voor de slasoorten het beste teken, verder spruitkool zaaien, die maag in de volle grond maar kan ook nog beschut in de kas of bak in een potje.

Wat een verrassing toen ik de laatste pompoen van het seizoen opensneed, alle zaden waren gekiemd, waarschijnlijk omdat hij al een week op het aanrecht had gelegen en daar is het nu eenmaal warmer dan in de kelder, nou de pompoen smaakte er niet minder om en de gekiemde zaden heb ik in de kas gezet, kan ik over een week of wat weer wat uitdelen.

Woensdag 24 graan/fruitdag. 
Courgettes, augurken en pompoenen buiten zaaien.

Donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 worteldagen.
Zie hierboven 16, 17 en 18 mei.

Eén van mijn lievelingsplanten, Cerinthe purperescens major, een echte bijenlokker, het gonst er een hele dag, ze hebben het afgelopen winter erg moeilijk gehad met die kou, maar die in en rondom de kruidentuin hebben het allemaal overleefd, de kruidentuin wordt omringd door muren en er zijn ook overal keermuurtjes om de grond tegen te houden, gelukkig maar voor deze schitterende plant.

Let op!
Niet tuinieren 19 mei voor 8.35 uur en 26 mei niet voor 8.25 uur, valt mee dus, voor mij geen probleem, zo vroeg begin ik sowieso nooit! Meestal loop ik rond die tijd met m'n hond.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 

  
 

Geen opmerkingen: