woensdag 31 juli 2024

Agenda 1 t/m 15 augustus.

Het internet is hier momenteel verschrikkelijk langzaam, foto's krijg ik er met geen mogelijkheid op. Ben een hele tijd aan het proberen iets te publiceren en krijg het gewoon niet voor elkaar. Het komt doordat er nu een heleboel Parisiens in hun tweede huis zitten, eigenlijk moet ik zeggen binnen zitten, want met 34 graden doe je niet zoveel buiten. Wat ze wel doen is hele dagen data gebruiken en dan kan ik niet doen wat ik zou willen doen. We hebben hier namelijk nog steeds geen 'fibre' zoals ze hier zeggen. Ik ga dus nu de agenda typen en meer niet. Tekst is nu eenmaal minder ruimte in en krijg ik er hopelijk wel op.

De maan gaat donderdag 1 augustus weer dalen. Tijd om te snoeien, planten en uitdunnen.

Donderdag 1 augustus worteldag.
Wortelgroenten uitdunnen. Aardappels, uien, sjalotten en knoflook oogsten.

Vrijdag 2 bloemdag.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar bollen zoals krokus, cyclaam, sternbergia en madonnalelie kunnen nu al de grond in. Let bij de koop van lelies op dat het biologische zijn, want in de gangbare landbouw wordt daar flink veel op gespoten. 

Zaterdag 3 en zondag 4 bladdagen.
Groenblijvende heggen zoals buxus. lonicera en taxis snoeien. Bladgroenten planten en/of uitdunnen.

Maandag 5, dinsdag 6 en woensdag 7 graan/fruitdagen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren is de grond dit jaar vochtig genoeg. De hitte van de afgelopen dagen heeft daar nog geen verandering in gebracht. Gisteren stak ik om even uit te proberen een steekschepje in de grond en die voelde nog prima. Dit jaar kan ik dus een aardbeienbed vernieuwen in augustus en dat ga ik mooi doen ook! De grond ervoor heb ik al schoongemaakt en voorzien van compost. Verder kunnen er nog courgettes en pompoenen geplant worden. 

Donderdag 8, vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 (tot 18.52) worteldagen.
Zie hierboven 1 augustus.

Zondag 11 (vanaf 18.52), maandag 12 en dinsdag 13 (tot 12.30) bloemdagen.
Zie hierboven 2 augustus.

Dinsdag 13 (vanaf 12.30), woensdag 14 en donderdag 15 (tot 14.05) bladdagen.
Zie hierboven 3 en 4 augustus.

Let op!
Niet tuinieren 9 augustus voor 8.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

woensdag 17 juli 2024

Agenda 19 t/m 31 juli

De afgelopen twee weken is er beduidend minder regen gevallen, tot nu toe deze maand juli 30 mm.
Andere jaren zou de tuin smachten naar regen. Maar andere jaren begonnen we de zomer vaak met droogte en dat is nu beslist niet het geval. Een week geleden bijvoorbeeld heb ik slaplantjes in de volle grond gezet en er een beetje water bij gegoten, daarna niet meer en ze staan er prima bij, groeien, zeg maar,  als kool. 

Op de foto hiernaast een hele berg met takken uit de vijgenboom. Die staan bekend om hun groeikracht, maar door alle regenval van de afgelopen maanden was het helemaal uit de hand gelopen. Dus heb ik mezelf eens lekker uitgeleefd en er zeker een kwart uitgehaald, jammer van alle vijgen natuurlijk die er in hingen, maar soms moet je streng zijn.

We hebben nog twee dalende dagen, bladdagen en dan gaat de maan weer stijgen. En ook in juli kan er nog gezaaid worden.

Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (tot 12.06) graan/fruitdagen.
Stamboontjes, courgettes en pompoenen direct in de volle grond zaaien.

Zondag 21 (vanaf 12.06), maandag 22 en dinsdag 23 (tot 9.48) worteldagen.
Winterwortels, ramenas en koolrabi en knollen zaaien. Ramenas kan ook nog later in het seizoen, maar voor de wortels is echt de laatste maand om dit te doen.

Dinsdag 23 (vanaf 9.48) en woensdag 24 bloemdagen.
Tweejarigen zoals vergeet-mij-nietjes, violen, judaspenning, stokrozen, akeleien, madeliefjes zaaien.
Maar éénjarigen zaaien kan ook nog! Ik heb regelmatig de tweede helft van juli zonnebloemen- en zinniazaad over de grond gestrooid en het is altijd opgekomen en ook nog gaan bloeien.

Donderdag 25, vrijdag 26, en zaterdag 27 (tot 18.55) bladdagen.
Voor andijvie zaaien is het wellicht een beetje laat, maar het is het proberen waard, als het lang warm blijft kan dat nog best wat worden. Verder bijvoorbeeld op de plek waar de erwten, peulen en tuinbonen stonden, veldsla zaaien. Dit kan natuurlijk ook nog in augustus en september. Raapstelen, rucola, paksoy en chinese kool zaaien.

In de éénjarigenrand staan een heleboel dahlia's. De laatste jaren blijven ze 's winters gewoon in de grond zitten. Dus dat is een vast aspect. Veel bloemen zaaien zich uit en komen dan gewoon ergens terecht. Je weet van tevoren niet waar. En dan krijg je vaak van die mooie combinaties zoals hier op de foto. De ridderspoor Earl Grey is naast de dahlia Bisshop of Dover gaan staan en het is zo mooi. Elke keer als ik er langs loop blijf ik even staan.

Zaterdag 27 (vanaf 18.55), zondag 28 en maandag 29 (tot 16.21) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 19, 20 en 21 juli.

Maandag 29 (vanaf 16.21), dinsdag 30 en woensdag 31 worteldagen.
Zie hierboven 21, 22 en 23 juli.

Let op!
Niet tuinieren 24 juli voor 12.45 uur en 26 juli niet voor 12.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

woensdag 3 juli 2024

Agenda 5 t/m 18 juli.

Na een weekje geprofiteerd te hebben van het mooie weer in Nederland bleek bij terugkeer hier in de Nièvre dat alle plantjes hier in de tuin net zo genoten hadden, want ook hier was het mooi weer! Jammer was het wel dat ik amper een uurtje thuis was en het weer begon te regenen, want ja ook als je slechts een weekje weg geweest bent valt er altijd heel veel te doen! Rond deze tijd van het jaar wel te verstaan. 's Nachts bleef het gestaag doorregenen tot de volgende dag een uur of 11. De regenmeter zat helemaal vol en aangezien het de laatste dag van juni was kon ik gelijk de stand opnemen. 192 mm!!!!! Nog meer dan de maand mei en dat vond ik al zoveel. Alles bij elkaar opgeteld heeft het de eerste 6 maanden van dit jaar twee keer zoveel geregend als tijdens dezelfde periode van 2023. Nu kunnen we dat water goed gebruiken hoor, daar hoor je mij niet over klagen en ik denk de meeste mensen niet, altijd fijn toch als je de douchekraan opendraait en er water uitkomt. Alleen willen we gewoon wat meer zon! En veel planten ook, de fruitgroenten floreren momenteel niet echt. De komende dagen schijnt het warmer en zonniger te worden en dan kunnen ze aan een inhaalslag beginnen. Tenminste daar hoop ik op.

Zoals ik al zei de fruitgroenten floreren niet echt.
Deze aubergine verdient echt de schoonheidsprijs niet, maar heeft als wel een aubergine geproduceerd! Het plantje is amper 30 cm hoog, terwijl ze in de kas al zeker 60 cm zijn. Maar aan die planten in de kas hangen nog geen vruchten. Vreemd toch?

Vrijdag 5 juni gaat de maan weer dalen, al het voorgezaaide grut kan dan mooi de volle grond in.

Vrijdag 5 (tot 15.23) worteldag
Voorgezaaide wortelgroenten zoals bieten, venkel buiten uitplanten. Zelf heb ik dit spul voor moeten zaaien, omdat het buiten in de volle grond gewoon niet opkwam. Ik denk door de kou en nattigheid.

Vrijdag 5 (vanaf 15.23) en zaterdag 6 bloemdagen.
Voorgezaaide bloemen en bloemgroenten zoals broccoli en bloemkool buiten uitplanten. Er kan ook al worden begonnen met het stekken van allerlei bloemen en struiken. Denk aan geraniums, saliesoorten, fuchsia's, vlinderstruik enz.

Zondag 7 en maandag 8 (tot 14.34) bladdagen.
Voorgezaaide bladgroenten zoals sla, roodlof, groenlof, andijvie, selderij, peterselie enz. buiten uitplanten. De ter plekke gezaaide uitdunnen.

Maandag 8 (vanaf 14.34), dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 (tot 15.03) graan/fruitdagen.
Leiappels en -peren snoeien. Nou ik heb twee leiappels en één daarvan groeit als kool, ik heb het gevoel dat ik die moet blijven snoeien! Verder gras maaien, heggen snoeien, tomaten dieven, voorgezaaide fruitgroenten zoals komkommers, courgettes, paprika's. pompoenen enz. buiten uitplanten. Degenen die al flink uit de kluiten gewassen ranken aan hun pompoenen hebben groeien kunnen deze tot net voorbij de tweede pompoen afknippen. Eventueel alvast de grond voorbereiden voor een nieuw aardbeienbed.

Bij thuiskomst trof ik een prachtige éénjarigenrand aan, zowat alle dahlia's in bloei met daartussen bloeiende tabaksplanten, goudsbloemen, riddersporen, koriander, slaapmutsen, dille en cosmea. De zinnia's, oranje cosmea, zonnebloemen, wilde tagetes en blauwe winde zijn nog niet zover, dus het kan alleen nog maar mooier worden.

Donderdag 11 (vanaf 15.03), vrijdag 12, zaterdag 13, zondag 13 en maandag 15 (tot 10.48), worteldag.
Als het loof van de aardappels geel is kunnen de eerste eruit, niets lekkerders dan vroege aardappels eten met schil en al. Verder uien, sjalotten en knoflook rooien, nog een dag of wat op de grond laten drogen en daarna opbergen op een koele, droge plek. Wortels uitdunnen en prei planten. Zie verder hierboven 5 juni.

Maandag 15 (vanaf 10.48) en dinsdag 16 bloemdagen.
Zie hierboven 5 en 6 juni.

Dinsdag 17 en woensdag 18 bladdagen.
Zie hierboven 7 en 8 juni.

Let op!
Niet tuinieren 12 juni na 15.45uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.