zondag 29 december 2024

Agenda 30 december 2024 t/m 25 januari 2025.

Mijn laatste blog van 2024 en tevens mijn eerste van 2025. Over twee dagen en 2 uur is het alweer zover.
Wij zitten hier gelukkig lekker rustig op het Franse platteland zonder herrie van knallen en gevaarlijk vuurwerk. Het scheelt ook een heleboel luchtvervuiling, maar daar heeft de gemiddelde vuurwerkafsteker geen boodschap aan, vrees ik. 

Afgelopen weken hadden we hier regelmatig hetzelfde sombere weer als in Nederland, maar ook veel zonnige dagen. De regelhoeveelheden vielen reuze mee, tot nu toe in december slechts 60 mm genoteerd.
Tot eind van het jaar gaat er niets meer vallen, dus blijft het bij 60. Wel is het overal veel natter dan vorig jaar, maar ja toen begon het half oktober te regenen na een lange periode van hitte en droogte. Dit jaar is het vanaf het einde van de winter blijven regenen, op zo'n week of twee/drie na in augustus. De beek achterin onze tuin is in tijden niet zo hoog geweest, ook 's winters niet. En de grond is zoals natuurlijk altijd in de winter redelijk nat, maar ik heb de afgelopen week de knoflooktenen in de grond kunnen stoppen. Blij dat me dat nog gelukt is voor het einde van het jaar. Normaal doe ik dat in oktober maar ja dat ging dit jaar natuurlijk nog niet, zo vlak na de operatie, in november had het gekund, maar toen regende het juist best wel veel en was de grond gewoon echt te nat. Gelukkig was het afgelopen week perfect.

Er is gelukkig nog wel een plant die zich niets aantrekt van het sombere weer, ook niet van vorst en nattigheid. Deze cyclaam bloeit gewoon lekker door, en wel de hele winter! Ik vind 'm zo mooi omdat de bladeren éénkleurig zijn en zo mooi glimmen. 

Morgen 30 december gaat de maan weer stijgen.

Maandag 30 en dinsdag 31 december, woensdag 1 (tot 10.41), woensdag 8 en donderdag 9 januari graan/fruitdagen.
Onder een plastic bescherming tuinbonen en erwten zaaien.

Woensdag 1 (vanaf 10.41), donderdag 2, vrijdag 3 (tot 10.51), vrijdag 10 en zaterdag 11 worteldagen.
In kas of bak wortels en radijs zaaien.

Vrijdag 3 (vanaf 10.51) en zaterdag 4 bloemdagen.
Binnen op de vensterbank, in een koele kamer bloemkool voorzaaien.

Zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 bladdagen.
Binnen op de vensterbank in een koele kamer vroege slasoorten voorzaaien. Wat mij betreft is dat nog veel te vroeg, ergens in februari is vroeg genoeg, dacht ik zo.

Zondag 12 januari gaat de maan weer dalen.

Zondag 12, maandag 13, woensdag 22 (vanaf 12.13) en donderdag 23 bloemdagen.
Kale wortelrozen en - struiken planten, mits het niet vriest natuurlijk.

Dinsdag 14, woensdag 15, vrijdag 24 en zaterdag 25 bladdagen,
Bladstruiken zoals lonicera, buxus, thuya enz. planten,

Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 graan/fruitdagen.
Tuinbonen die boven staan een beetje aanaarden. Fruitbomen en klein fruit planten.

Zondag 19, maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 (tot 12.13) worteldagen.
Knoflooktenen planten, plant ze diep, dan vormen ze losse tenen, anders blijven het allemaal van die grote knollen.

Let op!
Niet tuinieren 21 januari voor 11 uur.

Heel veel tuinplezier en een gelukkig nieuwjaar!

Oda.


  

zaterdag 30 november 2024

Agenda 3 t/m 29 december.

Alweer de laatste blog van het jaar en deze keer eindelijk weer met foto's. Zo langzamerhand functioneert alles weer zoals het moet en daar hoort blijkbaar het foto's maken voor deze blog ook bij, ha ha........
Er zijn nog steeds wel wat dingen die ik niet mag doen, zoals iets uit de tuin spitten. De tomaten in de kas bijvoorbeeld, die heb ik 10 cm boven de grond afgesnoeid, de hele plant eruit trekken is nog iets teveel van het goede, dat komt volgend jaar wel. De door de vorst aangetaste courgette-, pompoen-, paprika- en aubergineplanten laat ik voor de zekerheid ook nog maar even staan! Ik heb wel wat compost verdeeld in de kas, maar dat is een kwestie van een emmer voor minder dan de helft vullen en gewoon wat vaker heen en weer lopen. Gewoon een kwestie van rustig aandoen.

Tja vorst heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. Deze afrikanen stonden er geweldig mooi bij en al heel lang. Vanaf dag één dat ik ze in juni in rijen tussen de tomaten plantte zijn ze heel snel gaan groeien en bloeien, zo'n schitterende combinatie met die grote rode vleestomaten. Later toen de tomaten allang opgeruimd waren bleven ze schitteren tot de vorst genadeloos toesloeg! Tja en dan hou je dit over.  

Vanaf dinsdag 3 t/m zondag 15 december gaat de maan weer stijgen.

Dinsdag 3, woensdag 4, donderdag 12 en vrijdag 13 (tot 11.50) graan/fruitdagen.
In de mildere streken tuinbonen zetten, dek ze wel goed af tegen de vorst. Ook een plastic tunnel eroverheen spannen is een prima oplossing.

Donderdag 5, vrijdag 6, vrijdag 13 (vanaf 11.50) en zaterdag 15 worteldagen.
In kas of bak wat wortels en radijs zaaien, of onder een plastic tunnel. Verder valt er niet veel te zaaien op wortelgebied.

Zaterdag 7 en zondag 8 bloemdagen.
Lekker bloemenzaad uitzoeken in een catalogus of op internet. En dan alvast plannen maken voor volgend jaar. Ik zou nog wel een heleboel afrikanenzaad van al die planten kunnen oogsten. Dus toch nog wat leuks te doen!

Maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 bladdagen.
Kiemgroenten zoals broccoli, tuinkers, alfalfa enz. laten kiemen, lekker veel vitaminen voor in de winter.

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg groenten die helemaal geen last hebben van een beetje vorst.
Kijk deze palm-, boerenkolen en snijbiet eens mooi zijn in de wintertuin. Een combinatie om volgens jaar te herhalen. Moet het weer natuurlijk wel meewerken, want teveel hitte en zon daar houden ze niet van. 

Vanaf maandag 16 t/m zondag 29 december gaat de maan weer dalen. ER kan dan van alles geplant worden, mits het niet vriest.

Maandag 16, dinsdag 17, donderdag 26 en vrijdag 27 bloemdagen.
Rozen en bloemstruiken zoals buddleia, ribes, sering enz. (ver)planten.
Amarillysbollen in potten zetten, in een koele kamer laten uitlopen en dan in de woonkamer zetten.

Woensdag 18, zaterdag 28 en zondag 29 bladdagen.
Groenblijvende struiken en bomen planten.

Donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 graan/fruitdagen.
Fruitbomen en klein fruit planten en/of snoeien.

Zondag 22, maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 worteldagen.
Het is nog steeds niet te laat om knoflook te planten, gelukkig maar voor mij, want eerder in het seizoen was dat nog iets te zwaar werk voor mij. Ik denk dat het eind december wel gaat lukken, we zijn dan tenslotte weer een maand verder!

Let op!
Niet tuinieren 9 december voor 15.30 uur en 12 december voor 9.50 uur.

Hele fijne kerstdagen en probeer eens een kerstdiner uit zonder vlees, daar zal onze aarde jullie dankbaar voor zijn.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 

donderdag 7 november 2024

Agenda 6 november t/m 2 december.

Oh jee, weer te laat! Twee dagen zelfs. Wanneer verbeter ik mijn leven nu eens? Ik steek het maar op het feit dat ik aan het revalideren ben en daar eigenlijk ontzettend lui van word. In de tuin werken mag ik nog niet en als ik ergens energie van krijg is het wel tuinieren. Kijk lichamelijk ga ik best snel, ik doe mijn oefeningen en loop 3/4 maal per dag mijn rondje. Al zeker een week zonder stokken. Trap op/ trap af ook zonder inmiddels en ik voel gewoon weer heel veel kracht in dat been. Dus wat dat betreft geen zorgen. Maar ik heb het gevoel dat mijn hoofd nog niet de volle 100% meedoet. ik schakel gewoon niet snel genoeg en dat is best vermoeiend. Het gaat natuurlijk al veel beter dan in het begin, dus ik mag niet klagen, maar ik doe dat toch lekker wel. Verder valt mijn haar bij bossen uit, elke keer als ik mijn hand erdoor haal is het raak. Best frustrerend! Tot zover mijn lichamelijke/geestelijke klachten. Nu de maankalender en voor het eerst weer allebei, de stijgende en dalende maan.

De stijgende maan van woensdag 6 tot 11.19 uur maandag 18 november:

Woensdag 6, donderdag 7, donderdag 14 en vrijdag 15 graan/fruitdagen.
In de wat mildere streken tuinbonen en erwten zaaien. Als ze opkomen een beetje aanaarden. Olijven oogsten. Bij mij in de kas staan nog steeds tomaten en komkommers, die zou ik wellicht kunnen weghalen, dat is geen zwaar werk. Dat zou dan weer een begin zijn! Wie weet krijg ik er wat meer energie van.

Vrijdag 8, zaterdag 9, zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 (tot 11.19) worteldagen.
Mochten de opgeslagen aardappels in de kelder bijvoorbeeld al uitlopen, deze verwijderen. Verder in kas of bak wortels en radijs zaaien.

Zondag 10 en maandag 11 bloemdagen,
Lathyrus voorzaaien. Verder zou ik zo gauw niet weten wat te doen op bloemgebied rond deze tijd van het jaar. Misschien gezellig zaden voor volgend jaar uitzoeken. Oh ja nog wat zaden oogsten van bijvoorbeeld de uitgebloeide cosmea, zinnia, afrikaantjes, goudsbloemen, zonnebloemen enz. enz.

Dinsdag 12 en woensdag 14 bladdagen.
Ik ga nog wat raapstelen zaaien in de kas. Bij thuiskomst uit het revalidatiecentrum zag ik dat daar niets van opgekomen was, dus probeer ik het nog maar een keer. Overigens denk ik dat dat niet opgekomen is omdat mijn echtgenoot natuurlijk dacht dat water geven niet nodig was!

De dalende maan van 11.19 uur maandag 18 november t/m maandag 2 december:

Maandag 18 (vanaf 11.19), maandag 25, dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 worteldagen.
Eerder gezaaide wortels in kas of bak uitdunnen. Knoflook planten. Plant ze goed diep, want dan heb je meer kans op tenen i.p.v. 1 grote knoflook. Verder alle wortelgroenten oogsten en droog/koel bewaren of lekker in pakken met blad of stro. Bij vorst eventueel afdekken.

Dinsdag 19, woensdag 20 (tot 10.08) en vrijdag 29 (tot 13.33) bloemdagen.
Struiken en kalewortel rozen (ver)planten en/of snoeien. Eventueel nog wat vaste planten scheuren en een ander plekje geven. En als je geen plek meer hebt dan gewoon weggeven. Onderling plantjes ruilen is veel beter dan allerlei opgefokte, bespoten planten kopen. Gelukkig zijn er wel steeds meer kwekers die biologisch geteelde planten verkopen.

Woensdag 20 (vanaf 10.08), donderdag 21, vrijdag 29 (vanaf 13.33), zaterdag 30 november, zondag 1 en maandag 2 december bladdagen.
Struiken en bomen (ver)planten en/of snoeien.

Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 graan/fruitdagen.
Fruitbomen, klein fruit (ver)planten en/of snoeien.

Let op!
Niet tuinieren 12 november na 11.50 uur, 14 en 26 november heel de dag niet, 

Heel veel tuinplezier!

Oda.







 

zondag 20 oktober 2024

Agenda 21 oktober t/m 5 november.

Inmiddels is het bijna 2 weken geleden dat ze mij voorzien hebben van een prothese in mijn rechterheup. Het revalideren verloopt naar wens, ik ga lekker vlot. De fysio in het zorghotel gaat hartstikke goed, alhoewel ik daar wel behoorlijk wat spierpijn van krijg, maar goed je kunt niet alles hebben. Ben nu gedeeltelijk thuis, dit weekend alleen overdag. Vanavond moet ik me om 6 uur weer melden. Maandag en dinsdag willen ze dat ik nog even te keer ga bij de fysio, ook omdat er hier in de buurt geen therapeut te vinden is die nog patiënten aanneemt. Eenmaal thuis heb ik dan geen fysio meer, terwijl je dat normaal gesproken zo'n 6 weken na de operatie nog nodig hebt. 

In oktober beslaat m'n blog meestal 2 x 14 dagen, omdat er in de tuin niet meer zoveel te doen is, maar ik heb momenteel een wat kortere spanningsboog, lezen ging vlak na de operatie helemaal niet, gelukkig lukt me dat nu wel. Maar zo'n blog in elkaar zetten is echt niet hetzelfde, dus dan maar alleen de komende dalende maan.

Dinsdag 22 en woensdag 23 bloemdagen.
Bollen planten, vaste planten verzetten of nieuw planten. Dahlia's, gladiolen, begonia's uit de grond halen en op een vorstvrije plek bewaren. Of doe net als ik, gooi er lekker wat blad op en jullie zullen zien dat ze volgend jaar gewoon weer opkomen, tenminste in mijn tuin wel. Overigens zijn alle dahlia's in die 2 weken dat ik weg was geëxplodeerd, het is weer één bloemenzee in de éénjarigenrand.

Donderdag 24 en vrijdag 25 (tot 16.20 uur) bladgroenten.
De in september voorgezaaide sla uitplanten. Heggen snoeien, gras maaien, groenblijvende struiken snoeien en/of planten. 

Vrijdag 25 (vanaf 16.20), zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 (tot 16.38) graan/fruitdagen.
Eigenlijk denk ik dat er deze dagen niet zo heel veel te doen is.

Maandag 28 (Vanaf 16.38), dinsdag 29, woensdag 30, donderdag 31 oktober en vrijdag 1 november (tot 12.52) worteldagen.
De in augustus voorgezaaide uien planten, knoflook planten en in de wat mildere streken sjalotten planten. Let op plant knoflook goed diep, anders heb je kans dat hij geen tenen vormt.

Vrijdag 1 (vanaf 12.52) en zaterdag 2 bloemdagen.
Zie hierboven 22 en 23 oktober. 

Zondag 3, maandag 4 en dinsdag 5 (tot 10.11) bladdagen.
Zie hierboven 24 en 25 oktober.

Let op!
Niet tuinieren 29 oktober tot 13.35 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

dinsdag 8 oktober 2024

Agenda 9 t/m 21 oktober.

Zo de operatie is achter de rug, ik loop weer, niet als een kievit, maar al met al mag ik niet klagen.
Ik hou het heel kort deze keer, ik krijg op mijn laptop niets opgeslagen op de wifi van het ziekenhuis. Dus nu zit ik te frutten op mijn telefoon.

Morgen 9 oktober om 13.43 uur gaat de maan weer stijgen.

Woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 (tot 16.45) graan/fruitdagen.
De laatste appels en peren oogsten. In de wat mildere streken erwten zaaien.

Vrijdag 11 (vanaf 16.45), zaterdag 12 en zondag 13 (tot 16.16) worteldagen.
In bak of kas wortels en radijs zaaien.

Zondag 13 (vanaf 16.16), maandag14 en dinsdag 15 (tot 13.54) bloemdagen.
Lathyrus voorzaaien in kas of bak.

Dinsdag 15 (vanaf 13.54), woensdag 16 en donderdag 17 bladdagen.
In kas of bak groen spul zoals raapstelen, rucola, spinazie en veldsla zaaien. De laatste kan eventueel nog wel buiten gezaaid worden.

Vrijdag 18 en zaterdag 19 (tot15.39) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 9,10,11 oktober.

Zaterdag 19 (vanaf 15.39), zondag 20 en maandag 21 worteldagen.
Zie hierboven 11,12,13 oktober.

Let op! 
Niet tuinieren 16 oktober voor 14.10 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.






maandag 23 september 2024

Agenda 25 september t/m 8 oktober.

Eigenlijk gaat de maan morgenavond om 18.51 uur weer dalen. Aangezien het al vroeg donker is ga ik ervan uit dat iedereen dan al binnen is, dus vandaar dat de agenda de dag erop begint. Ben ik tenminste ook mooi op tijd met het schrijven van deze blog, ha ha......
Zoals ik de vorige keer al zei zou ik de heg snoeien, omdat ik daar klaar mee wilde zijn voordat ik naar Nederland ga. Nou dat is mooi gelukt en het weer zat 100% mee, zo'n 20 à 23 graden, heerlijk gewoon, ik ging als een speer, tenminste voor zover de accu me dat toeliet. Verder heb ik de laatste tomaten en bonen verwerkt. Wat betreft de bonen, dat klopt niet helemaal. Ze zijn nog lang niet uitgegroeid, maar de potten zijn allemaal gevuld, de pottenvoorraadplanken zijn leeg. Nou ik vond het op een gegeven moment ook wel welletjes, je moet he allemaal ook nog opeten. Morgen maar wat potten meenemen naar Nederland.

Afgelopen voorjaar met al die kou en regen wilde het niet echt lukken met de zonnebloemen. Deze hier op de foto zijn pas in juli gezaaid en zijn net zo groot en hoog geworden als die normaal in april/mei gezaaid worden. Ze zijn werkelijk prachtig en nog lang niet uitgebloeid. Ja als er geen hittegolven en extreem lang perioden van droogte zijn dan groeit alles tegen de klippen op. Zo ook heel veel vaste planten. Bijvoorbeeld de asters en de gaura's, het lijkt wel alsof ik die helemaal niet teruggesnoeid heb voor de langste dag.

Woensdag 25 en donderdag 26 bloemdagen.
Vaste planten kunnen uit de grond getild worden, gescheurd en verplant worden. Teveel? Gewoon weggeven. Bloembollen, zoals krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, sieruien planten. Tulpen kunnen nog wel even wachten, maar degenen die haast hebben kunnen die natuurlijk gewoon planten, de grond is prima momenteel.

Vrijdag 27 en zaterdag 28 (tot 10.05) bladdagen.
Groenblijvende struiken planten, heggen snoeien en gras maaien. Struiken terugsnoeien.

Zaterdag 28 (vanaf 10.05), zondag 29, maandag 30 september en dinsdag 1 oktober graan/fruitdagen.
Aardbeien planten. Bij bestaande aardbeien alle uitlopers eraf knippen. Verder kleinfruit zoals frambozen,  zwarte-, rode-, witte- en kruisbessen planten. Bramen, Jostabessen enz. kunnen natuurlijk ook de grond in. Heb je deze struiken allemaal al dan alles lekker terugsnoeien. Ongeveer eenderde weghalen, na 3 jaar is dan de hele struik gesnoeid.

Woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 worteldagen.
De in augustus voorgezaaide uitjes uitplanten. Zoek een plekje uit waar genoeg zon kan komen. De witlofwortels rooien en een paar dagen laten liggen.

In het begin van de groentetuin heb ik een aantal jaren geleden 2 leiappels gezet. Het zijn inmiddels stevige boompjes geworden, alleen fruit geven? Nou vorig jaar had ik aan één boompje een appel hangen, maar dit jaar!!!!! Had ik er zomaar een heleboel. Van die heerlijke ouderwetse coxxen. Zo lekker!
De andere boom, een goudreinet, die heeft nog geen haast. Gelukkig heb ik veel geduld.

Zaterdag 5  en zondag 6 bloemdagen.
Zie hierboven 25 en 26 september.

Maandag 7 en dinsdag 8 bladdagen.
De gerooide witlof verwerken. Dat wil zeggen het loof eraf spitten tot zo'n 3 cm boven de wortel. Een deel van de weghalen zodat er nog 20 cm overblijft. Inkuilen in de volle grond of in grote emmers en die dan in de kelder zetten. Zie verder 27 en 28 september.

Let op! 
Niet tuinieren woensdag 2 oktober.

Maandag 7 oktober krijg ik een nieuwe heup en de dag erop zal ik inmiddels wel in het zorghotel zijn.
Ik ben van plan daar de volgende blog te schrijven, want die 7de zal ik daar nog niet toe in staat zijn.
Voor de operatie denk ik dat ik teveel te doen heb en dan komt het er niet van om een blog te schrijven.

Heel veel tuinplezier!

Oda.
  


woensdag 11 september 2024

Agenda 12 t/m 24 september

Het is hier vandaag somber, vanmorgen was het al aan het motregenen en dat bleef zo doorgaan tot een uurtje geleden. Werken in de tuin zit er dus niet in. Voor het schrijven van een blog daarentegen prima weer. Eerlijk gezegd had ik dit gisteren al moeten doen, maar toen kon ik natuurlijk al voorzien dat het vandaag niets zou worden. De afgelopen dalende maan heb ik lekker door kunnen werken, de ergste hitte was hier zo'n beetje voorbij, temperaturen tussen de 25 à 28 graden lenen zich prima voor buitenwerk. Zeker 's ochtends en na een uur of 5 's middags. Helaas is het nu slechts 13 graden, net als in Nederland hoorde ik net van vriendin E. Maar goed we moeten nog een paar dagen door de zure appel heen bijten en dan gaan we weer naar rond de 20. Heerlijk werkweer. Ik ga wat herfstgroenten zaaien, zoals raapstelen, rucola en wintersla. De grond heb ik een dag of wat geleden al voorbewerkt. Alles kan er zo in dus. Verder ga ik zondigen, ik ga namelijk de heggen snoeien, die groeien dit jaar wel heel erg hard. Afgelopen zomer groeiden ze gewoon door, iets wat natuurlijk tijdens al die droge, snikhete zomers van de afgelopen jaren gewoon niet gebeurde. Heggen snoeien hoor je te doen bij dalende maan en die maan gaat juist stijgen vanaf morgen. Tja het is gewoon overmacht, want 7 oktober wordt ik geopereerd aan mijn heup en dan moet ik rekenen op een week of 4/5 revalidatie, dat betekent dan nog niet dat ik gelijk aan het zware werk kan beginnen. De laatste week van september ben ik in Nederland, daarna heb ik nog 4 dagen voordat ik me moet melden aan de balie in het ziekenhuis. Dat is hier in Frankrijk overigens de dag van tevoren! Enfin 4 dagen is te weinig voor die heggen, bovendien heb ik dan andere dingen aan mijn hoofd, denk ik zomaar.

Zomaar een indruk van de tomatenoogst hier in mijn tuin. En zo'n foto zou ik om de dag kunnen maken. Het groeit me eerlijk gezegd een beetje boven het hoofd. Behalve tomaten wek ik ook bonen en peren. Vanaf nu kan ik alles weg gaan geven, want alle potten zitten vol. Door het koude weer van de afgelopen week zie je de rijpsnelheid van de tomaten snel teruglopen. We gaan zien wat de komende week gaat brengen, want het wordt warmer en zonniger. 

De maan gaat morgen 12 september vanaf  6.42 uur weer stijgen.

Donderdag 12 en vrijdag 13 graan/fruitdagen.
Kale stukken in de tuin zijn uit den boze, dus daar kunnen bijvoorbeeld haver en gerst gezaaid worden.
Die planten produceren veel stikstof en mineralen en kunnen dan in maart/april kleingemaakt en in de grond gewerkt worden. Appels, peren en perziken plukken en koel en droog bewaren. Tenminste wat betreft de appels en peren, perziken kunnen maar beter zo snel mogelijk opgegeten of verwerkt worden.
Uitdelen mag natuurlijk ook. 

Zaterdag 14 en zondag 15 worteldagen.
Ramenas zaaien. Verder eventueel wortelgroenten uitdunnen.

Maandag 16 en dinsdag 17 bloemdagen.
Volgens mijn maankalender mag je al lathyrus zaaien. Zelf vind ik dat wat overdreven vroeg, maar wie daar zin in heeft kan natuurlijk altijd.........?

Woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 (tot 10.47) bladdagen.
Tijd voor het zaaien van winterbladgroenten zoals raapstelen, rucola, spinazie, veldsla, wintersla. Veldsla zaai ik al jaren niet meer, heb daar altijd de groots mogelijke moeite mee om dat boven te krijgen, zeker met die hoge temperaturen van de afgelopen zomers. Wat ik dus als oplossing gevonden heb is het volgende: in het voorjaar net voordat de planten ga doorschieten haal ik er een aantal uit en die zet ik tussen de rijen tuinbonen, daar laat ik ze in het zaad schieten en zodra het dan wat kouder gaat worden, meestal rond deze tijd, zie ik de eerste plantjes verschijnen. Dit jaar kwamen de eerste een week of twee geleden al en nu zie ik ze over verschijnen. 

De entree van de groentetuin is voor mij wat voor een klein kind een snoepwinkel is. Allerlei kleurtjes Zinnia's, Cosmea Orange Sunset en dille. De Zinnia's zag ik op een gegeven moment bij de buurman staan in een langwerpige plantenbak. Ze waren op sterven na dood, want hij was ze gewoon vergeten. Dus ik die bak opgepakt en al die zielige stokjes met hier en daar een blaadje bij mij in de grond gezet. Het regende toen nog behoorlijk veel en ze sloegen dus snel aan. Heb er nog wat cosmea en dille tussen gezaaid en nu wordt ik elke keer als ik het hek opendoe helemaal vrolijk. 4 vierkante meten snoepkleurtjes en dat terwijl ik eigenlijk nooit snoep.


Vrijdag 20 (vanaf 10.47) en zaterdag 21 graan/fruitdagen.
Zomerfruit zoals tomaten plukken en zoveel mogelijk verwerken. Zie verder hierboven 12 en 13 september.

Zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 (tot 18.51) worteldagen.
Zie hierboven 14 en 15 september.

Buiten vond ik het vandaag te somber om foto's te maken. Ga ik morgen doen.

Let op!
Niet tuinieren woensdag 18 september.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 




dinsdag 27 augustus 2024

Agenda 28 augustus t/m 11 september.

Afgelopen periode heb ik gezondigd, heb namelijk alle lavendel gesnoeid, terwijl het stijgende maan was.
Ik was dit eerst niet van plan, maar ik kon er gewoon niet meer aanzien. Bovendien ben ik ontzettend aan het nadenken hoe ik het de komende maand september allemaal voor elkaar ga krijgen in de tuin, want 7 oktober krijg ik een nieuwe heup en daarna kan ik het werken in de tuin wel vergeten tot zeker half november. Dus ik heb nog heel veel te doen de komende 6 weken. Momenteel vooral alle tomaten, bonen, courgettes, aubergines, paprika's enz. enz. verwerken. En het fruit niet te vergeten! Dus als ik nu naar mijn gesnoeide lavendel kijk, dan denk ik, zie zo dat is tenminste gedaan. Nu de heg nog, dat wordt dan ergens aan het eind van de komende dalende maan, want eind september/begin oktober ben ik nog een weekje in Nederland. Mijn oude vader wordt 99! 

Tussen de tomaten buiten zet ik altijd afrikaantjes. Is schijnt een goede combinatie en het staat ook vrolijk tussen al die rode tomaten. Dit soort is de meest wild uitziende van de tamme afrikaantjes, dus die kan er wat mij betreft mee door.

Morgen 28 augustus om 12.57 uur gaat de maan weer dalen, ik heb nog wat bieten, venkel en sla om uit te planten. En..... niet te vergeten de heg snoeien.

Woensdag 28 (vanaf 12.57) worteldag.
Vandaag dus snel die venkel en bieten de grond in. Ik geloof niet dat ik ooit zo laat in het seizoen bieten geplant heb, maar ik had dankzij de grote honger van één of ander beest nog wat lege plekken tussen de bieten die ik al een poos geleden geplant heb. Verder natuurlijk indien nodig wortelgroenten uitdunnen.

Donderdag 29 en vrijdag 30 (tot 14.09) bloemdagen.
Eventueel nog wat voorgezaaide bloemen die nog geen plekje in de tuin gekregen hebben op de lege plekken zetten. Verder kan er nog gestekt worden. Mijn geraniums hadden door de kou wat opstartproblemen en zijn sinds eind juli pas flink aan het groeien, Die ga ik nu stekken, plus wat saliesoorten, daar kun jer niet genoeg van hebben! Verder natuurlijk weer lavendel en eikenbladhortensia's. Lavendel snoeien.

Vrijdag 30 (vanaf 14.09) en zaterdag 31 bladdagen.
Groene groenten planten dus. Slasoorten, roodlof, groenlof en koolsoorten. Mochten ze er nog niet instaan. Heggen snoeien en gras maaien.

Zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 september graan/fruitdagen.
Een steen onder de pompoenen leggen, zodat ze lekker droog blijven. Alhoewel de bovenlaag hier inmiddels best droog is, maar goed het kan natuurlijk best gaan regenen in de komende 2 weken.
Aardbeien planten. Ik moet dat ook nog doen, vorige keer niet aan toegekomen of straal vergeten, dat kan ook!

Woensdag 4, donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 worteldagen.
Aardappels oogsten en in de kelder of schuur opslaan. Eventueel wortelgroenten uitdunnen.

Afgelopen voorjaar kreeg ik van vriendin P een aantal physalisplantjes. Het grote soort! Nou dat is wel te zien. De kleinere soort heb ik al jaren in de kas staan, daar hoef ik geen moeite voor te doen, ze zaaien zichtzelf uit. Ben benieuwd of deze grote planten dat ook gaan doen volgend jaar? Ze staan wel buiten, dus misschien toch maar wat zaad bewaren? In de kas zaait alles zich namelijk veel makkelijker uit.

Zondag 8 en maandag 9 bloemdagen.
De tweejarigen en vaste planten die eerder gezaaid zijn uitplanten. Bollen zoals narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en anemonen planten. Maar die kan zeker ook nog later in het seizoen. Zie verder hierboven 29 en 30 augustus.

Dinsdag 10 en woensdag 11 bladdagen.
Zie hierboven 30 en 31 augustus.

Let op!
Niet tuinieren 5 september de hele dag niet.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

zondag 11 augustus 2024

15 t/m 28 augustus

Buiten is het snikheet, zo'n 31 graden. Nu zullen jullie zeggen '32' dat is toch goed te doen, nou ik vind van niet, onder de 30 kan ik nog velen, maar erboven daar word ik echt niet vrolijk van. Want ja ik functioneer gewoon niet bij hitte en ik ben nu eenmaal graag lekker bezig. Oké ik weet dat het tot nu toe reuze meegevallen is. We hebben slechts 3 keer een 30+ piek gehad tijdens de afgelopen 6 weken, inclusief die van nu.  En dan ook nog maar 2 dagen achter elkaar. Dat is nu ook het geval, vandaag wordt het 32, morgen wellicht ietsjes warmer. We gaan het zien, het is nog geen 5 uur, tussen 5 en 6 is het hier altijd het warmst.
Ik pas me natuurlijk wel aan, sta om half zeven op, eet een bak yoghurt en ga dan lekker buiten aan de slag. Gistermorgen was het 15 graden en vanmorgen 17. Aanstaande nacht komt de temperatuur helaas niet onder de 20, maar goed dan is het toch nog lekker fris. Door die korte pieken van plus 30 lukt het me om de temperatuur hierbinnen tussen 22 - 23 te houden. Dat betekent echter wel een streng luiken/ramen/gordijnenregime en 's avonds pas alles tegen elkaar open zetten, op het moment dat het buiten koeler is. 

De tomaten in de kas doen het dit jaar fantastisch. Zoveel dat ik al een literwekfles vol gedroogde tomaatjes heb. De zon staat een groot gedeelte van de dag op de kas te branden en zo drogen ze lekker snel. Ik halveer ze, leg ze op een papier, bedek ze netjes tegen de vliegen , de rest doet de zon. 1 wekfles is genoeg om de winter door te komen, dus hierna ga ik er prut van maken. 

Aanstaande donderdag 15 augustus gaat de maan weer stijgen en we kunnen best nog het een en ander zaaien. Maar bij stijgende maan kan er ook geoogst worden. Behalve natuurlijk de wortelgroenten.

Donderdag 15, vrijdag 15 en zaterdag 17 graan/fruitdagen.
Zomerappels en -peren oogsten. Tomaten oogsten om in te vriezen, te drogen of om er sap van te maken, maar ook om er alvast wat zaad uit te halen om volgend jaar zelf te zaaien. Het advies is om het zaad te spoelen, maar ik doe dat eigenlijk nooit, ik laat het in de zon drogen op de plank waarop ik de tomaten snij en pluk alles dan later uit elkaar.

Zondag 18 en maandag 19 (tot 19.25) worteldagen.
Uien zaaien in de wat mildere streken en prei zaaien kan ook nog. Ramenas zaaien.

Maandag 19 (vanaf 19.25), dinsdag 20 en woensdag 21 (tot 16.22) bloemdagen.
Tweejarigen zoals Nigella, Delphinium, papaver, stokrozen enz. zaaien.

Woensdag 21 (vanaf16.22), donderdag 22 en vrijdag 23 bladdagen.
Veldsla, spinazie, rucola, raapstelen, sla en spitskool zaaien.

Niet alleen de tomaten in de kas doen het prima, ook die van buiten beginnen nu in sneltempo te rijpen. Buiten staan 4 soorten vleestomaten: brandywine, valencia, anadine cornue en nog één waarvan de naam me zo gouw niet te binnen wil schieten. Deze tomaten gebruik ik voornamelijk om prut van te maken en in salade's. Heerlijk. Op de foto tomaat Brandywine, je kunt het niet zo goed zien. maar de kleur neigt een beetje naar roze.

Zaterdag 24 en zondag 25 graan/fruitdagen.
De dagen worden korter, dat betekent ook voor de tomaten minder zonuren. Verwijder dus de bladeren die tussen de zon en de tomaten hangen. De te lange scheuten van de pompoenen weghalen.
Zie verder hierboven 15, 16 en 17 augustus.

Maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 worteldagen.
Zie hierboven 18 en 19 september.


Deze foto van de net geoogste knoflook wilde ik vorige keer al plaatsen. Het lukte me niet vanwege drukte op het web. Het is nu wat rustiger, de spelen zijn afgelopen en een heleboel Parisiens zijn weer terug naar hun stad.

Let op!
Niet tuinieren 21 augustus voor 12.10 uur en 22 augustus niet voor 17.35.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 




woensdag 31 juli 2024

Agenda 1 t/m 15 augustus.

Het internet is hier momenteel verschrikkelijk langzaam, foto's krijg ik er met geen mogelijkheid op. Ben een hele tijd aan het proberen iets te publiceren en krijg het gewoon niet voor elkaar. Het komt doordat er nu een heleboel Parisiens in hun tweede huis zitten, eigenlijk moet ik zeggen binnen zitten, want met 34 graden doe je niet zoveel buiten. Wat ze wel doen is hele dagen data gebruiken en dan kan ik niet doen wat ik zou willen doen. We hebben hier namelijk nog steeds geen 'fibre' zoals ze hier zeggen. Ik ga dus nu de agenda typen en meer niet. Tekst is nu eenmaal minder ruimte in en krijg ik er hopelijk wel op.

De maan gaat donderdag 1 augustus weer dalen. Tijd om te snoeien, planten en uitdunnen.

Donderdag 1 augustus worteldag.
Wortelgroenten uitdunnen. Aardappels, uien, sjalotten en knoflook oogsten.

Vrijdag 2 bloemdag.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar bollen zoals krokus, cyclaam, sternbergia en madonnalelie kunnen nu al de grond in. Let bij de koop van lelies op dat het biologische zijn, want in de gangbare landbouw wordt daar flink veel op gespoten. 

Zaterdag 3 en zondag 4 bladdagen.
Groenblijvende heggen zoals buxus. lonicera en taxis snoeien. Bladgroenten planten en/of uitdunnen.

Maandag 5, dinsdag 6 en woensdag 7 graan/fruitdagen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren is de grond dit jaar vochtig genoeg. De hitte van de afgelopen dagen heeft daar nog geen verandering in gebracht. Gisteren stak ik om even uit te proberen een steekschepje in de grond en die voelde nog prima. Dit jaar kan ik dus een aardbeienbed vernieuwen in augustus en dat ga ik mooi doen ook! De grond ervoor heb ik al schoongemaakt en voorzien van compost. Verder kunnen er nog courgettes en pompoenen geplant worden. 

Donderdag 8, vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 (tot 18.52) worteldagen.
Zie hierboven 1 augustus.

Zondag 11 (vanaf 18.52), maandag 12 en dinsdag 13 (tot 12.30) bloemdagen.
Zie hierboven 2 augustus.

Dinsdag 13 (vanaf 12.30), woensdag 14 en donderdag 15 (tot 14.05) bladdagen.
Zie hierboven 3 en 4 augustus.

Let op!
Niet tuinieren 9 augustus voor 8.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

woensdag 17 juli 2024

Agenda 19 t/m 31 juli

De afgelopen twee weken is er beduidend minder regen gevallen, tot nu toe deze maand juli 30 mm.
Andere jaren zou de tuin smachten naar regen. Maar andere jaren begonnen we de zomer vaak met droogte en dat is nu beslist niet het geval. Een week geleden bijvoorbeeld heb ik slaplantjes in de volle grond gezet en er een beetje water bij gegoten, daarna niet meer en ze staan er prima bij, groeien, zeg maar,  als kool. 

Op de foto hiernaast een hele berg met takken uit de vijgenboom. Die staan bekend om hun groeikracht, maar door alle regenval van de afgelopen maanden was het helemaal uit de hand gelopen. Dus heb ik mezelf eens lekker uitgeleefd en er zeker een kwart uitgehaald, jammer van alle vijgen natuurlijk die er in hingen, maar soms moet je streng zijn.

We hebben nog twee dalende dagen, bladdagen en dan gaat de maan weer stijgen. En ook in juli kan er nog gezaaid worden.

Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (tot 12.06) graan/fruitdagen.
Stamboontjes, courgettes en pompoenen direct in de volle grond zaaien.

Zondag 21 (vanaf 12.06), maandag 22 en dinsdag 23 (tot 9.48) worteldagen.
Winterwortels, ramenas en koolrabi en knollen zaaien. Ramenas kan ook nog later in het seizoen, maar voor de wortels is echt de laatste maand om dit te doen.

Dinsdag 23 (vanaf 9.48) en woensdag 24 bloemdagen.
Tweejarigen zoals vergeet-mij-nietjes, violen, judaspenning, stokrozen, akeleien, madeliefjes zaaien.
Maar éénjarigen zaaien kan ook nog! Ik heb regelmatig de tweede helft van juli zonnebloemen- en zinniazaad over de grond gestrooid en het is altijd opgekomen en ook nog gaan bloeien.

Donderdag 25, vrijdag 26, en zaterdag 27 (tot 18.55) bladdagen.
Voor andijvie zaaien is het wellicht een beetje laat, maar het is het proberen waard, als het lang warm blijft kan dat nog best wat worden. Verder bijvoorbeeld op de plek waar de erwten, peulen en tuinbonen stonden, veldsla zaaien. Dit kan natuurlijk ook nog in augustus en september. Raapstelen, rucola, paksoy en chinese kool zaaien.

In de éénjarigenrand staan een heleboel dahlia's. De laatste jaren blijven ze 's winters gewoon in de grond zitten. Dus dat is een vast aspect. Veel bloemen zaaien zich uit en komen dan gewoon ergens terecht. Je weet van tevoren niet waar. En dan krijg je vaak van die mooie combinaties zoals hier op de foto. De ridderspoor Earl Grey is naast de dahlia Bisshop of Dover gaan staan en het is zo mooi. Elke keer als ik er langs loop blijf ik even staan.

Zaterdag 27 (vanaf 18.55), zondag 28 en maandag 29 (tot 16.21) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 19, 20 en 21 juli.

Maandag 29 (vanaf 16.21), dinsdag 30 en woensdag 31 worteldagen.
Zie hierboven 21, 22 en 23 juli.

Let op!
Niet tuinieren 24 juli voor 12.45 uur en 26 juli niet voor 12.40 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

woensdag 3 juli 2024

Agenda 5 t/m 18 juli.

Na een weekje geprofiteerd te hebben van het mooie weer in Nederland bleek bij terugkeer hier in de Nièvre dat alle plantjes hier in de tuin net zo genoten hadden, want ook hier was het mooi weer! Jammer was het wel dat ik amper een uurtje thuis was en het weer begon te regenen, want ja ook als je slechts een weekje weg geweest bent valt er altijd heel veel te doen! Rond deze tijd van het jaar wel te verstaan. 's Nachts bleef het gestaag doorregenen tot de volgende dag een uur of 11. De regenmeter zat helemaal vol en aangezien het de laatste dag van juni was kon ik gelijk de stand opnemen. 192 mm!!!!! Nog meer dan de maand mei en dat vond ik al zoveel. Alles bij elkaar opgeteld heeft het de eerste 6 maanden van dit jaar twee keer zoveel geregend als tijdens dezelfde periode van 2023. Nu kunnen we dat water goed gebruiken hoor, daar hoor je mij niet over klagen en ik denk de meeste mensen niet, altijd fijn toch als je de douchekraan opendraait en er water uitkomt. Alleen willen we gewoon wat meer zon! En veel planten ook, de fruitgroenten floreren momenteel niet echt. De komende dagen schijnt het warmer en zonniger te worden en dan kunnen ze aan een inhaalslag beginnen. Tenminste daar hoop ik op.

Zoals ik al zei de fruitgroenten floreren niet echt.
Deze aubergine verdient echt de schoonheidsprijs niet, maar heeft als wel een aubergine geproduceerd! Het plantje is amper 30 cm hoog, terwijl ze in de kas al zeker 60 cm zijn. Maar aan die planten in de kas hangen nog geen vruchten. Vreemd toch?

Vrijdag 5 juni gaat de maan weer dalen, al het voorgezaaide grut kan dan mooi de volle grond in.

Vrijdag 5 (tot 15.23) worteldag
Voorgezaaide wortelgroenten zoals bieten, venkel buiten uitplanten. Zelf heb ik dit spul voor moeten zaaien, omdat het buiten in de volle grond gewoon niet opkwam. Ik denk door de kou en nattigheid.

Vrijdag 5 (vanaf 15.23) en zaterdag 6 bloemdagen.
Voorgezaaide bloemen en bloemgroenten zoals broccoli en bloemkool buiten uitplanten. Er kan ook al worden begonnen met het stekken van allerlei bloemen en struiken. Denk aan geraniums, saliesoorten, fuchsia's, vlinderstruik enz.

Zondag 7 en maandag 8 (tot 14.34) bladdagen.
Voorgezaaide bladgroenten zoals sla, roodlof, groenlof, andijvie, selderij, peterselie enz. buiten uitplanten. De ter plekke gezaaide uitdunnen.

Maandag 8 (vanaf 14.34), dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 (tot 15.03) graan/fruitdagen.
Leiappels en -peren snoeien. Nou ik heb twee leiappels en één daarvan groeit als kool, ik heb het gevoel dat ik die moet blijven snoeien! Verder gras maaien, heggen snoeien, tomaten dieven, voorgezaaide fruitgroenten zoals komkommers, courgettes, paprika's. pompoenen enz. buiten uitplanten. Degenen die al flink uit de kluiten gewassen ranken aan hun pompoenen hebben groeien kunnen deze tot net voorbij de tweede pompoen afknippen. Eventueel alvast de grond voorbereiden voor een nieuw aardbeienbed.

Bij thuiskomst trof ik een prachtige éénjarigenrand aan, zowat alle dahlia's in bloei met daartussen bloeiende tabaksplanten, goudsbloemen, riddersporen, koriander, slaapmutsen, dille en cosmea. De zinnia's, oranje cosmea, zonnebloemen, wilde tagetes en blauwe winde zijn nog niet zover, dus het kan alleen nog maar mooier worden.

Donderdag 11 (vanaf 15.03), vrijdag 12, zaterdag 13, zondag 13 en maandag 15 (tot 10.48), worteldag.
Als het loof van de aardappels geel is kunnen de eerste eruit, niets lekkerders dan vroege aardappels eten met schil en al. Verder uien, sjalotten en knoflook rooien, nog een dag of wat op de grond laten drogen en daarna opbergen op een koele, droge plek. Wortels uitdunnen en prei planten. Zie verder hierboven 5 juni.

Maandag 15 (vanaf 10.48) en dinsdag 16 bloemdagen.
Zie hierboven 5 en 6 juni.

Dinsdag 17 en woensdag 18 bladdagen.
Zie hierboven 7 en 8 juni.

Let op!
Niet tuinieren 12 juni na 15.45uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.

donderdag 20 juni 2024

Agenda 23 juni t/m 4 juli.

Ongelooflijk wat een water er hier naar beneden gekomen is de afgelopen twee dagen! Gisteren haalde ik 32 mm uit de meter en vanmorgen 45, toe maar! In mei is er al zoveel gevallen en juni is hard op weg dat te benaderen. We zitten nu op 120 en dus nog 55 te gaan om aan de 175 van de maand mei te komen. Voor morgen en overmorgen staat er nog wel wat op het programma maar of dat er 55 zullen zijn.....???????? En vanaf zondag schijnen we een week mooi weer te krijgen.

De scharleisalie hiernaast op de foto heeft juist vandaag zijn eerste bloem helemaal open en ik vind 'm van een ongekende schoonheid! Overigens vind ik de hele plant verschrikkelijk mooi. Het is een plant die werkelijk alles verdraagt: droogte, zon, helemaal geen zon, wind en nu dit voorjaar alleen maar regen. Afgelopen nacht is hij gegeseld door regen, harde wind en hagel en hij is gewoon rechtop blijven staan. Gelukkig maar want ik heb een broertje dood aan opbinden. Eén ding is minder: hij stinkt naar kattenpis. Maar goed als je zo mooi bent dan vergeef je 'm dat gewoon.

Zondag 23 gaat de maan weer stijgen en er kan nog heel wat gezaaid worden hoor.

Zondag 23 graan/fruitdag.
Courgette en pompoenen direct in de volle grond zaaien.
Zowel stok- en stambonen kunnen nog in de volle grond gelegd worden.

Maandag 24 en dinsdag 25 worteldagen.
Allerlei wortelgroenten zoals, koolraap, wortels, radijs, rammenas en bieten zaaien.

Woensdag 26 en donderdag 27 bloemdagen.
Bloemen zaaien, zowel één- als tweejarigen.

Vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 (tot 13.22) bladdagen.
Groene groenten zaaien. Andijvie (na de langste dag kan dat), slasoorten, roodlof, groenlog, snijbiet en postelein.

Op het aanrecht een berg tuinbonen, wat heb ik er daar veel van dit jaar, om de dag zo'n berg. Eten, invriezen en aan de buren geven.
Dit geldt ook voor de peulen en de erwten. Het vak van de diepvries waar ik ze altijd in stop zit al aardig vol. Gelukkig kan ik er morgen een heleboel plukken die niet voor de diepvries bestemd zijn, want die ga ik zaterdag allemaal meenemen naar Nederland. Duidelijk groenten die zo'n koud nat voorjaar wel kunnen waarderen!

Zondag 30 juni (vanaf 13.22), maandag 1 en dinsdag 2 juli (tot 10.42) graan/fruitdagen.
Zie hierboven 23 juni.

Dinsdag 2 (vanaf 10.42), woensdag 3 en donderdag 4 worteldagen.
Zie hierboven 24 en 25 juni.

Let op!
Niet tuinieren 27 juni tussen 8.25 en 18.35 uur, 29 juni niet voor 11.30 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda. 






vrijdag 7 juni 2024

8 t/m 22 juni.

De maand mei heeft in totaal 175 mm regen opgeleverd. Dat is een absoluut record hier in de Nièvre. Zelfs in een wintermaand heb ik nog nooit zoveel opgevangen. Een aantal gewassen hebben er totaal geen last van gehad. De tuinbonen, erwten en peulen groeien en bloeien dat het een lieve lust is. Andere jaren plukte in om de dag, maar dit jaar dus elke dag! Andere gewassen zoals de tomaten, komkommers en courgettes hebben het niet bepaald naar hun zin. Afgelopen zondag heeft het nog heel de dag heel lichtjes geregend, het leverde amper wat op, maar nat werd je er natuurlijk wel van. Sinds maandag schijnt de zon en nu zie je ze langzaam opknappen. Dit alles geldt niet voor de kas, daar staan mijn zelfs uitgezaaide tomaten er prima bij, enkele komen tot mijn oksels, dat is ongeveer 1.30 mtr. De komkommers, paprika's en aubergines staan er in de kas ook goed bij. De helft daarvan moet ik nog buiten uitplanten, dat durfde ik eerder nog niet aan, zowel vanwege de kou als de vraatzucht van de slakken. Maar goed de komende dalende maan kan dat spul allemaal naar buiten. Heerlijk vooruitzicht.

Het is zoals elk jaar weer een oranje festijn hier in de tuin. De foto heb ik genomen toen ze nog in de schaduw stonden, maar zo kun je goed zien hoe lichtgevend deze slaapmutsen zijn. Een nadeel, ze zijn enorm reproductief, komt deels omdat ik het teveel moeite vind om alle uitgebloeide bloemen eruit te knippen.

De dalende maan begint morgen 8 juni. Vandaag kunnen er nog wortelgewassen gezaaid worden, maar ook uitgedund of geplant.

Zaterdag 8 en zondag 9 (tot 16.33) bloemdagen.
Zodra het blad van de tulpen en narcissen geel en droog is kan het allemaal worden verwijderd. Staan er teveel tulpen in een groepje bij elkaar (iets waar ik veel last van heb), dan mogen de bollen eruit en kunnen ze gelijk ergens anders de grond in. Ergens op een droge, koele plek bewaren kan ook, maar uit ervaring weet ik dat muizen er gek op zijn en dan kun je aanstaand najaar natuurlijk fluiten naar je tulpen. Voorgezaaide bloemen buiten uitplanten, Evenals broccoli en bloemkool. Vaste planten die te hoog staan kunnen nu nog flink teruggesnoeid worden. Doe dit voor de langste dag. Eventueel bloemstruiken stekken.

Zondag 9 (vanaf 16.33) en maandag 10 bladdagen.
Allerlei bladgroenten zoals kropsla, snijsla, snijbiet, nieuwzeelandse spinazie, koolplanten buiten in de volle grond zetten. Gras maaien en heggen snoeien. Groenblijvende struiken zoals buxus (voor zover die nog leven) snoeien. Doe dit wel op een bewolkte dag, want de zon kan er lekker op inbranden.
Voorgezaaide kruiden zoals basilicum, peterselie, snijselderij enz buiten uitplanten.

Dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 graan/fruitdagen.
Appels en peren uitdunnen. Haal van de eerste de binnenste eruit en van de tweede de buitenste. Komkommers, paprika's, aubergines, tomaten, courgettes, meloenen, augurken buiten uitplanten. De tomaten dieven en van de druivenstruiken de lange ranken afknippen, tot 2 bladeren na een tros.

Vrijdag 14, zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 worteldagen.
Vroege aardappels oogsten, voor zover dit mogelijk is natuurlijk, want na al die kou en regen denk ik dat ze beter nog even kunnen doorgroeien. De voorgezaaide prei eruit trekken en een paar dagen laten liggen om van de preimot af te komen. Daarna zowel de wortels als het blad snoeien en uitplanten. Wortels, schorseneren, pastinaak en witlof uitdunnen.

Toen wij hier, nu 15 jaar geleden, definitief gingen wonen, groeiden er alleen maar orchideeën op een hoger gelegen pad in het het bos. Gedurende de jaren dat ik onze hond Shaffy uitliet zag ik er steeds meer verschijnen op een lager pad, en later weer lager bij ons in het dorp. Lastig als ze in het gras staan, want ze zijn beschermd, dat betekent er een beetje omheen maaien. Maar gelukkig zijn er ook die zich nestelen in de borders, zoals deze bijenorchis, die ik overigens de allermooiste vind. 

Dinsdag 18 en woensdag 19 (tot 18.59) bloemendagen.
Zie hierboven 8 en 9 juni.

Woensdag 19 (vanaf 18.59), donderdag 20 en vrijdag 21 (tot 19.25) bladdagen.
Zie hierboven 9 en 10 juni.

Vrijdag 21 (tot 19.25) en zaterdag 22 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 11, 12 en 13 juni. Verder deze dag bij de volgende stijgende maan voegen en bonen en courgettes zaaien. Stokbonen kan nog net, stambonen kunnen nu zeker nog.

Let op!
Niet tuinieren 14 juni tussen 10.30 en 20.40 uur en 15 juni niet na 17.10 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.





woensdag 22 mei 2024

Agenda 26 mei t/m 7 juni.

In Nederland valt er veel regen, maar hier ook hoor. T/m zondag 19 mei kon ik 80 mm noteren, dat vond ik al veel, want vorig jaar viel er in de hele maand mei slechts 57 mm. De weergoden vonden  80 toch een beetje minnetjes, dus werden gisteren en eergisteren de sluizen letterlijk open gezet. Maandagmiddag in één klap 30 mm, 's avonds kwam daar nog eens 10 mm bij. Oké dacht ik prima voor de drinkwatervoorziening, want de afgelopen 5 jaar begonnen we de zomer al met een tekort en in het zuiden van Frankrijk is dat nog veel erger! Gisteren viel er in twee keer 10 mm en dat betekent dus dat we nu op 140 mm zitten, de moeite dus! Vandaag bleef het overdag droog en heb ik nog lekker buiten, nou ja in de kas kunnen werken, want de grond is laten we het zachtjes uitdrukken nogal doorweekt. Overigens zojuist viel er weer een korte flinke bui, maar ik heb nu geen zin meer om te kijken hoeveel dat opgeleverd heeft, morgen is er weer een dag.
Juist vanmorgen las ik in een Franse krant dat alle waterbekkens goed vol zitten en zo beginnen we de zomer dit jaar voor de verandering nu eens niet met een tekort.

De keerzijde van al die regen kun je goed zien aan de rozen, die vinden het maar niks en zien er echt niet uit. Gelukkig bloeien nog niet alle rozen en sommige kunnen er beter tegen dan deze roos Cornelia. Gelukkig is de Corneliaroos er één die zich snel herstelt en vanaf volgende week wordt het warmer en droger.

We gaan dus gewoon vanaf  zondag als de grond weer een beetje opgedroogd is lekker van alles zaaien. Aangezien het hier heuvelachtig is zakt alles wat sneller weg dan in het vlakke Nederland.

Zondag 26 en maandag 27 (tot 20.59) graan/fruitdagen.
Bonen zaaien, in de volle grond, alle soorten: stok, stam, sperzie, snij, pronk. Verder fruitgroenten, zoals komkommer, courgette, pompoenen, augurken en mais zaaien, ook in de volle grond. 

Maandag 27 (vanaf 20.59), dinsdag 28 en woensdag 29 (tot 20.30) worteldagen.
Bieten, winter- en zomerwortels, pastinaak en vroege rammenassoorten zaaien.

Woensdag 29 (vanaf 20.30), donderdag 30 en vrijdag 31 bloemendagen.
Bloemkool en broccoli, ook de spruitvariant zaaien. Tweejarige bloemen zoals akelei, stokrozen, muurbloemen, duizendschoon zaaien. En natuurlijk kunnen ook allerlei éénjarigen lekker uitgestrooid worden.

Zaterdag 1 en zondag 2 juni bladdagen.
Allerlei groen spul zaaien. Sla, snijbiet, rucola, raapstelen, spinazie, groenlof en roodlof zaaien. Ook koolsoorten zoals spruit-, palm- en boeren- kunnen voorgezaaid of direct in de volle grond gezaaid worden. Kruiden zoals peterselie, selderij, bieslook zaaien. Vooral peterselie en selderij zullen nu veel sneller kiemen, omdat de grond al zo lekker opgewarmd is. 

De tuinbonen staan er dit jaar prachtig bij! Ja die hebben geen problemen met stortbuien, tot nu toe zelfs nog geen luis te zien. Ik heb ze al wel getopt om een luizenplaag te voorkomen, maar dat hoeft niet altijd voldoende te zijn. Zo te zien kunnen we volgende week lekker tuinbonen eten.

Maandag 3 en dinsdag 4 graan/fruitdagen.
Zie hierboven 26 en 27 mei.

Woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 worteldagen.
Zie hierboven 27, 28 en 29 mei.

Let op!
Niet tuinieren 2 juni voor 14.25 uur.

Heel veel tuinplezier!

Oda.